zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Киберхондрията - онлайн диагноза



Киберхондрията - онлайн диагноза

или за опасностите от това да си поставим диагноза чрез интернет.

здраве.bg

Т.нар. киберхондрия – склонността на някои хора да си поставят сами диагноза, след като потърсят информация в мрежата, стана за първи път обект на систематично изследване, съобщава в. “Индипендънт” (Independent).

“Става дума за явление, което става все по-разпространено през последните 10 години – опитите за диагностициране на определено неразположение или по-сериозен здравословен проблем чрез търсене на симптомите в интернет. При това от широкия спектър на различните варианти киберхондрикът обикновено избира най-зловещия”, пише британския вестник.

Ерик Хороуиц и Райън Уайт от специалния научно-изследователски отдел на Microsoft са анализирали поведението на повече от 1 милион души по света, ползващи активно информацията, достъпна в мрежата.

Според изследователите, в интернет има “диспропорционално много описания на смъртоносни болести”. Например, ако се напише думата главоболие, на 25% от страниците ще бъде споменато, че то е причина за злокачествено образувание в главния мозък. “За щастие това заболяване, се среща само при 0,002% от жителите на планетата”, уточняват двамата учени. Но киберхондрикът е склонен да повярва, че болестта е много често разпространена, след като толкова много пишат за нея.

Общата статистика за търсената в интернет информация сочи, че 8 от всеки 10 сърфиращи поне 1 път в месеца търсят там информация за своето здраве. При това 75% от тях не проверяват откъде са взети съответните цитирани данни.

Друга причина за киберхондрията е склонността на хората субективно да преувеличават вероятността от някои събития. “Ако здрав млад (под 35 години) човек почувства болки в гърдите, едва ли проблемът (поне в повечето случаи) е в сърцето, но тъй като в мрежата е написано твърде много за връзката между болката и сърдечно-съдовите заболявания, хората забравят за останалите възможности”, пояснява Хорвиц и добавя, че не винаги може да се вярва на всички изнасяни данни.

Като най-надеждна...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.