zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Средиземноморската диета помага за запазване на интелектаСредиземноморската диета помага за запазване на интелекта

17 февруари 2009, здраве.bg

Хората, чието хранене е близко до т.нар. средиземноморска диета, са по-малко застрашени от развитието на болестта на Алцхймер. “Оказва се, че определени хранителни пристрастия могат да изиграят важна роля за развитието и възпрепятстването на това тежко заболяване”, твърдят учени от Медицинския център към Колумбийския университет (САЩ).

Средиземноморската диета включва основно употребата на риба, зеленчуци, плодове, зърнени храни, кисело-млечни продукти, постно месо, зехтин и много малко количество алкохол – най-вече вино.

В продължение на 7 години американските учени са изследвали около 2000 души. Резултатите сочат, че при хората, спазващи средиземноморската диета, рискът от влошаване на когнитивните способности е значително по-нисък.

“Привържениците на тази диета са с 45% по-нисък риск от развитието на болестта на Алцхаймер”, твърдят изследователите, цитирани от Ройтерс. Според тях, средиземноморската диета позволява да се намали нивото на холестерол в кръвта и да се укрепят кръвоносните съдове, т.е. да се премахнат всички предпоставки, свързани с влошаването на умствените способности.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    хранене и диети    изследвания    превенция    
 

more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.