zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Медитацията: алтернативна терапия за болкатаМедитацията: алтернативна терапия за болката

здраве.bg

Чрез средствата на медитацията човек може да се пребори дори с хроничната болка, твърдят канадски физиолози от университета на Монреал.

Учените са установили, че продължителните занимания с медитация позволяват в значителна степен да се намали чувствителността към болката: “Положителният ефект се осъществява чрез бавното дишане, което оказва благотворно влияние на сърдечната и дихателната система, а освен това успява да контролира и нашата чувствителност към болката”.

Медитацията включва широк спектър от методики, които подобряват и физическото и психическото здраве - например уравновесено дишане, начини за фокусиране на вниманието, специални пози за релаксация и задържани на равновесието и гъвкавостта на тялото.

Четири основни елемента обединяват медитацията с традиционната йога и тай чи:
- занятията се провеждат на тихо място;
- необходима е правилна осанка при изпълняване на упражненията;
- трябва да е налице фокусиране на потока от мисли,
- човек трябва да се научи да се абстрахира от звуците и образите от външния свят.

Канадските терапевти са установили, че хората с опит в медитацията се справят по-добри с болката. С помощта на топлинни датчици те са изучавали реакцията на тялото на различната температура: 37 градуса – неутрална реакция, 43 градуса – топла и безболезнена, 53 – гореща и умерено болезнена.

Оказва се, че абстрахирането от болката с помощта на медитацията е помагало на хората да не усещат повишаването на температурата.

“Човешкият мозък очевидно има много по-голям контрол над тялото, отколкото е традиционно да се смята в медицината. Различните медиативни методи помагат за активирането на ендорфините в мозъка, а тези вещества притежават обезболяващи свойства подобно на опиатите”, коментират канадските учени, цитирани от Би Би Си.

вижте още: Неочаквани причини за появата на главоболие

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    aлтернативи    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.