zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Позитивните емоции и доверието между колегите са важни за успешната работа



Позитивните емоции и доверието между колегите са важни за успешната работа

6 февруари 2009, здраве.bg

Спокойната приятелска атмосфера сред хората, които работят заедно, е един от основните фактори за постигането на успех, смятат експерти от университета на щата Канзас.

“Хората с високо ниво на психологическа удовлетвореност от работата си изпълняват по-добре своите задължения и допускат по-малко грешки”, твърдят те.

Щастието е ценен инструмент за най-доброто изпълнение на задачите, особено в условията на нестабилна икономическа обстановка като сегашната, смятат психолозите.

Според тях, по-високата производителност на всеки в работата е неразривно свързана с неговия вътрешен психологически комфорт, включително с това какви са отношенията между колегите.

Понятието “благосъстояние на работното място”, което все повече психолози използват, включва в себе си наличие на положителни емоции, радост - при постигането на добри резултати, интерес към работата, липса на апатия и раздразнение. “При правилно стимулиране на позитивното настроение у всеки може да се промени отношението на служителя към неговите задължения и да му се помогне той да открие нов смисъл в работата си”, смятат изследователите, цитирани от Ройтерс.

Добрите отношения с колегите, независимо от възрастта, пола, длъжността и нивото на образование спомагат за получаването на по-високо заплата и за издигането в служебната йерархия, като същевременно намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.
А стресът и неудовлетвореността от работата повишават риска от самостоятелно уволняване на сътрудника, коментират още американските психолози.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.