zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Не сядайте до прозореца по време на полет!



Не сядайте до прозореца по време на полет!

3 февруари 2009, здраве.bg

Пътниците, които заемат местата до прозорците в самолета, рискуват здравето и дори живота си. По-добре е да се седи до пътеката, съветват учени.

По данни от ново изследване, пътниците, които обичат по време на полета да гледат през прозореца на самолета, рискуват 2 пъти повече да пострадат от тромбоемболия, която в повечето случаи води до летален изход. Този риск е дори 6 пъти по-голям за хората с наднормено тегло, твърдят специалисти от университета на Лайден, цитирани от Ройтерс.

Според статистическите данни, запушването на съдовете на белите дробове (тромбоемболия) става най-често именно по време на полет, като вероятността от запушване е право пропорционална на продължителността на полета.

Хората, които седят до прозореца заспиват по-лесно, а кратковременният сън повишава съсирването на кръвта. Ако човек е предразположен към инсулт, именно във въздуха преместването на тромбът може да се окаже фатално. Освен това, в близост до прозорците пътниците не се чувстват толкова комфортно, тъй като пространството е по-тясно. При пътуващите в бизнес класа рискът от тромбоемболия е с 30% по-нисък, тъй като там е по-широко, изчислили са още учените.

Методите за профилактика, които лекарите предлагат за намаляване на риска от инсулт по време на полет, не са еднозначни. Доста разпространеното мнение ,че по време на полета е полезно да се пие повече вода, напоследък намира все повече критици.

Някои съветват в самолета да се приема алкохол, защото той разширява съдовете, премахва спазмите и облекчава кръвния ток. “Но главното е да не се прекалява с дозата“, съветват специалистите, цитирани от британския вестник “Дейли мейл” (Daily Mail).

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    превенция    изследвания    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.