zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Музика, която лекува: една любопитна алтернативаМузика, която лекува: една любопитна алтернатива

здраве.bg

Благотворното влияние на музиката върху човешкия организъм се използва отдавна. Още преди 2 хилядолетия Асклепий е лекувал болните от ишиас със свирене на тръба , а Демокрит е твърдял, че много болести могат да се излекуват с помощта на флейтата.

Векове по-късно шотландският учен Максуел успешно е използвал музика от различни инструменти, за да лекува хора, страдащи от епилепсия, психични заболявания, паралич, импотентност и различни видове треска.

“Физиологичните аспекти на въздействието на музиката са основани на възприемчивостта на централната нервна система към акустичното въздействие - по-точно към импулсите, направлявани от звуковата вълна с необходимата честота. Звуковата вълна предизвиква ответна реакция от страна на централната нервна система, която произвежда биологически активни вещества, регулиращи работата на вътрешните органи и системи на организма”, твърдят изследователи, които се опитват да разгадаят този феномен.

Според тях, чрез правилния подбор на музикално произведение може да се стимулира развитието на биологичните системи и да се оказва целенасочено влияние върху едни или други качества на организма.

Наскоро учени от медицинското училище на щата Мериленд установиха, слушането на любима музика влияе положително върху функционирането на кръвоносната система. Проведеният от тях експеримент е показал, че след слушането на обичаната музика кръвоносните съдове се разширяват с около 26%, и обратно - музиката, която предизвиква дискомфорт, води до свиване на съдовете с приблизително 6%.

Най-голяма полза за организма има слушането на класически произведения и народни мелодии, смятат привържениците на музикалната терапия, докато попмузиката не оказва никакво положително въздействие.

Американският учен Ранджи Н. Сингх дори е направил списък на класическите музикални произведения, които помагат на организма да изработва мелатонин, т.е. да спи по-добре. Това са втората част на “Концерт за пиано” на Бетовен, Псалм 116 (“Да благодарим на...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    aлтернативи    
 

more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.