zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Не пийте лекарствата с шепи!



Не пийте лекарствата с шепи!

28 януари 2009, здраве.bg

Оказва се, че ако се приемат едновременно три лекарствени средства в 1 от всеки 5 случая се наблюдават странични ефекти. А ако се приемат едновременно шест различни вида таблетки, вероятност за тяхното негативно влияние върху здравето ще има в 8 от 9 случая. Това показват данните, обобщени от британски лекари.

“Приемането на лекарства понякога наистина е жизнено важно, но хората трябва да проявяват умереност, тъй като едновременното приемане на няколко препарата може да доведе до сериозни здравословни проблеми”, предупреждават специалистите, цитирани от Би Би Си.

Самолечението и приемът на лекарства буквално с шепи е може да е наистина опасно. Ако сами си “предписвате” медикаменти, то рискът е изцяло за ваша сметка.

Във всички случаи, задължително трябва да четете инструкциите, в които е посочена оптималната доза и съчетаването на препарата с други лекарствени средства.

По време на преглед задължително трябва да информирате лекаря си за лекарствата и дори за хранителните добавки (включително витамините), които приемате.

Необходимо е да следите и срока на годност. След него в лекарствата започват определени химични реакции, които могат да превърнат активното вещество дори в отрова.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
лекарства    съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.