zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

В САЩ разрешиха първата операция със стволови клетки



В САЩ разрешиха първата операция със стволови клетки

фото: Reuters

27 януари 2009, здраве.bg

Първото разрешение за провеждане на изследване със стволови клетки в САЩ е вече факт. Той е издадено с увереността, че данните от изследването ще помогнат на хората, страдащи от паралич на долните крайници.

Американската биотехнологична компания Geron е получила разрешение от правителството на САЩ да инжектира на няколко пациенти клетки, получени от човешки ембриони.

Специалистите се надяват, че “присадените клетки ще стимулират регенерацията на увредената нервна тъкан и благодарение на това ще се възстанови чувствителността и подвижността при хората, парализирани в областта под гърдите”, съобщава Ройтерс.

Терапията ще започва не по-късно от 2 седмици след получаване на травмата, довела до паралич. Ще бъдат използвани специално създавани човешки зародиши, което се очаква да повдигне сериозния етичен проблем за допустимостта на такива изследвания, които предполагат и разрушаване на ембрионите.

Стволови клетки могат да се получават и от тъканите на възрастен, но това е далеч по-сложно и често тези клетки са с “ниско качество” – те се култивират трудно и не са подходящи за всички случаи.

Под натиска на религиозното лоби в американските политически среди предишния президент на страната Джордж Буш забраняваше подобни изследвания по етични съображения. През 2001 г. той намали до минимум финансирането на Geron, а през 2006 г. се възползва от правото на вето за да не увеличи дотациите.

За разлика от Буш, новият американски президент Барак Обама е привърженик на използването на стволови клетки от човешки ембрион както за научна работа, така и за медицински цели.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    изследвания    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.