zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Недоспиването увеличава риска от настинка и грипНедоспиването увеличава риска от настинка и грип

Спете поне по 7 часа, особено през зимата, съветват специалисти.

При безсъние или недоспиване имунитетът рязко отслабва.

здраве.bg

Когато сънят е по-малко от 7 часа за денонощие, това значително увеличава риска от вирусно заболяване, в това число от настинка и грип, показват резултатите от изследване, проведено в университета “Карнеги Мелън” (Carnegie Mellon University) в САЩ.

Според учените, недостигът на сън влияе негативно на имунната система и това намалява способността на организма да се бори успешно с вирусите, причиняващи настинка или грип.

Предишни изследвания загатваха, че между недостигът на сън и отслабването на имунитета може би има пряка връзка, но едва настоящото наблюдение, продължило над 4 години – от 200 до 2004, доказва значението на добрия сън за повишаване на имунната защита, съобщава статия в Archives of Internal Medicine.

Според изчисленията на американските учени, хората, които спят между 7 и 8 часа имат до 3 пъти(!) по-силна имунна система, поне по отношение на вирусите, които причиняват грип и настинки.

От значение е и качеството на съня, уточняват авторите на изследването: “Колкото повече от времето в леглото е прекарано в сън, толкова по-добре. Данните сочат, че лошото качество на съня снижава над 5 пъти способността на имунитета да се бори с вирусите”.

Учените обясняват този факт с големите разлики в количеството химични вещества, които в единия и другия случай изработва имунната система, а те са ключови за нейната роля при преодоляване на причиняващи тези заболявания вируси.

вижте още: Тест: имунитетът ви - наред ли е всичко?

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.