zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

И страхът мирише...



И страхът мирише...

Хората, както и много бозайници, могат да усещат миризмата му, твърди изследване.

19 декември 2008, здраве.bg

“Мирише на страха” е едно от най-ужасните клишета на булевардната литература, но учени успяха да докажат, че то е реалност, съобщава британският в. “Гардиън (The Guardian).

Оказва се, че хората могат на подсъзнателно ниво да определят състоянието на страх или стрес у околните и благодарение на своето обоняние, като усещат специфичните феромони, които се отделят с потта.

“Миризмата на страха предизвиква засилена реакция на тези участъци от мозъка, които са свързани с този тип емоции”, твърдят учените, “Както много от животните, така и хората са способни да определят и подсъзнателно да реагират на феромоните, отделени от другите хора при различни емоционални състояния”.

Изследването, финансирано от изследователския отдел на Пентагона, вече породи слухове за това, че то ще бъде използвано при военни действия.

“Но от научна гледна точка феромоните не могат да се използват в качеството на оръжие. Можете да създадете физически симптоми у хората, но няма гаранция, че те ще се изплашат”, опровергава пред списание New Scientist слуховете Саймън Уесели, психиатър към Кралския център за военни изследвания в областта на здравеопазването.

Към момента в науката преобладава мнението, че хората не могат да усещат феромоните с никое от сетивата си. Другите бозайници правят това с помощта на т.нар. якобсонов орган в носа. Той е налице и при хората, но изследванията сочеха, че в процеса на еволюция неговата връзка с мозъка явно е изчезнала.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.