zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Стомашен грип? Поне такъв няма!



Стомашен грип? Поне такъв няма!

здраве.bg

Безспорно, твърде неприятно е да не можете да излезете от тоалетната. И когато към бунтуващия се стомах се прибави главоболие, висока температура и отпадналост, ви се струва, че всяка клетка от организма се е настроила срещу вас.

Някои наричат стомашен грип едновременното поражение на червата и дихателните органи, но всъщност това е неправилно. Тези поражения могат да бъдат предизвикани от различни вирусни инфекции, като ротавирусите са основните причинители на проблемите в стомаха и червата.

Грипът се откроява със своята внезапност. Сутрин човекът тръгва здрав за работа, а към обяд вече е отпаднал. Температурата му се повишава до 38-40 градуса. Болки в ставите, главоболие, треска, хрема, отпадналост – това е класическият комплект от симптоми на грипа, които могат да се проявят и поотделно.

Всяко вирусно заболяване се изразява по различен начин в зависимост от разновидността на вируса, от който то е предизвикано (стар щам, против който тялото вече има някаква защита, или нов), а също така от силата на самия имунитет. Разбира се, от грип можем да се разболеем на всяка възраст, но, ако при възрастните симптомите на грипа като правило не оставят никакви съмнения, при децата те не са ясно изразени.

Ротавирусната инфекция се проявява със следните стомашно-чревни симптоми:
• диария,
• болки в корема,
• повръщане,
• отпадналост,
• интоксикация.

Към всичко това може да се добави повишена температура, проблеми, свързани с наличието на кашлицата, и хрема.

Над половината от всички стомашно-чревни инфекции се дължат на ротавируси, които могат да живеят постоянно в организма, но да се проявят само при благоприятни за тях условия.

Вирусът на грипа и ротавирусът се лекуват по различен начин. Противовирусните препарати за лечение на грипа не са подходящи за лечението на ротавирусната инфекция, а специални препарати срещу нея няма. Приемът на антибиотици, както и при всяко друго вирусно заболяване, е безсмислен, а може дори да бъде вреден...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    заболявания    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.