zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Най-големите медицинските открития за 2008-а



Най-големите медицинските открития за 2008-а

Топ 10 - класация на в. “Ню Йорк Таймс”.

18 декември 2008, здраве.bg

Медицината не стои на едно място. Всяка година тя успешно запълва още бели петна, открива нови методи за лечение, които спасяват живота на досега обречени пациенти.

Подобно на много други класации, журналисти от в. “Ню Йорк Таймс” са се опитали да съставят списък на най-значимите медицински постижения за 2008 г.

1. Бе открит метод за получаване на стволови клетки от човешка кожа. Стволовите клетки можеха са станат голям пробив в медицината още преди години, но в много страни и до днес съществуват етични спорове и законодателни забрани за използването на такива технологии. От една страна, медицината вече е способна от тези клетки да създаде практически всяка тъкан и орган от човешкото тяло. От друга, според много учени, получаването на тези клетки от изкуствено отгледани човешки ембриони е основен етичен проблем и може да има непредвидими последици.

През 2008 г. японски учени за първи път приложиха нова техника за получаването на стволови клетки., като “препрограмират” клетките на човешката кожа така, че те да се превърнат в стволови, а след това в нервни. По този начин вече не са необходими донори или ембриони и е възможно да започне на нов стадий изучаването на такива сложни заболявания като например склерозата.

2. Екип от учени обяви, че е определил в какво се състои непосредствената причина за инфарктите и как да бъде премахната. Според статистиката, около 50% от всички инфаркти се наблюдават при хора с нормално ниво на холестерол, който традиционно се смяташе за основната причина за сърдечно-съдовите проблеми. През ноември тази година американският кардиолог Питър Ридкър заяви, че е открил още един фактор, предизвикващ инфаркта - вътрешното възпаление. Ръководеният от него екип заяви, че това състояние трудно може да се отстрани – необходимо е да се приемат статини, които обикновено са предписват на хората, страдащи от високи нива на холестерола.

Други изследвания потвърдиха теорията на Ридкер. Едно от тях доказа, че като показател на...

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.