zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

5 фактора, които влошават паметта5 фактора, които влошават паметта

Какво ни пречи да помним винаги и то това, което трябва.

здраве.bg

Макар природата на паметта все още да не е достатъчно проучена, има достатъчно доказателства за това кои са основните фактори, които я влошават и какъв е механизмът на тяхното действие.

Предлагаме ви списък от 5 такива фактора, които според авторите от списание Prevention имат основно значение за влошените функции на паметта:

1. Пушенето

Цигарите въздействат отрицателно на цялата нервна система ив частност на работата на главния мозък. Резултатите от различни изследвания сочат, че пушачите показват по-лоши резултати в упражненията но запаметяване отколкото останалите хора.

Никотинът наистина може да подобри временно краткосрочната памет, но при продължително наличие на вредния навик дългосрочната памет постепенно изпада в истински нокаут.

2. Недояждането

Също както един автомобил, нашият мозък се нуждае от гориво с високо октаново число. Именно такова гориво е глюкозата, която на практика представлява чиста енергия. Затова, ако тя не достига, мозъкът преминава в режим на сън, т.е. висшите му функции намаляват и дори спират.

3. Херпесът

Става дума за изключително сериозни форми на заболяването, които въздействат крайно негативно на мозъчните функции.

4. Алкохолът

Да, алкохолът в малки дози (и най-вече червеното вино) вече се смятат за безспорно полезни за здравето. Но злоупотребата с него, независимо от възрастта, имат силно негативно влияние на работата на мозъка и значително влошават паметта.

5. Стресът

Всекидневните стресови ситуации също влошават мозъчната дейност и способността да се запаметява. Кратката почивка е достатъчна (при нормални други обстоятелства) да се възстанови нормалната работа на паметта. Неслучайно човек подсъзнателно забравя най-бързо именно дните , изпълнени с отрицателни емоции и преживявания – паметта има способността избирателно да “изхвърля” именно натоварващите го с негативизъм спомени.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    психология    
 

more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.