zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Празничната трапеза: как да е и приятна, но и полезна



Празничната трапеза: как да е и приятна, но и полезна

dieti.info

Как да направим така, че празничната трапеза да бъде и здравословна, ни съветват в навечерието на Рождество и Нова година диетолози от Университета на Тексас.

Според тяхното мнение, са достатъчни не толкова значителни промени, които могат дори да останат незабелязани от гостите, а в същото време храната ще стане по-малко калорична и значително по-здравословна.

• Ако в някое ястие по рецепта трябва да сложите чаша захар, сложете 3/4. По същия начин постъпете, когато става дума за сол.

• Заменете обикновения хляб с пълнозърнест или ръжен.

• Използвайте обезмаслено мляко.

• Вместо сметана ползвайте по-гъсто мляко или нискомаслен бульон (в зависимост от рецептата). Вместо (поне част от) яйцата в баницата слагайте повече кисело мляко.

• Ползвайте кафява вместо бяла захар.

• Част от яденетата приготвяйте на пара, а не на скара.(а)

още за храненето, диетите и отслабването + рецепти за всеки вкус

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.