zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Сколиозата: често, но незаслужено пренебрегванаСколиозата: често, но незаслужено пренебрегвана

здраве.bg

Най-малко от всичко гърбът обича обездвижването. Той не се чувства добре нито при продължително седене, нито при продължително стоене прав.

Едва ли има някой от нас, който от ранно детство да не е чувал съветите да не се прегърбваме и да вървим изправени. Някои са се вслушали, но други, които не са обърнали внимание на тези забележки, след време се учудват защо едното рамо е по-ниско от другото или защо ребрата са издадени по неестествен начин.

В основата на всички нарушения в осанката стои сколиозата. Подобните на нея заболявания като кифозата и лордозата се срещат значително по-рядко.

Сколиозата представлява странично изкривяване. Ако гръбначният стълб на абсолютно здравия човек изглежда изправен, то при сколиоза той е наведен надясно или наляво, а най-често приема S-образна форма. Но промените не свършват с това. Заради неправилното натоварване гръбначните прешлени постепенно се изместват от своята ос, а това значително увеличава натоварването върху междугръбначните дискове.

В резултат се образуват междугръбначни хернии и се оказва силен натиск върху нервните окончания, а това води до появата на болка и нарушаване на функциите на вътрешните органи.

Както и много други заболявания, корените на сколиозата са още в детството. И ако навремето родителите са пропуснали разрешаването на този проблем, все още не е фатално късно – има шансове да се изведе детето от рисковата група.

Разбира се, най-добре е възможно най-рано да огледате гръбначния стълб на своето дете и при откриването на съмнително изкривяване да се обърнете за помощ към ортопед.

Наблюдавайте как детето седи на стола, правилно ли са избрани мебелите според неговия ръст, не виси ли твърде ниско детската закачалка в антрето...

Практически всяко едно ранно изкривяване на гръбначния стълб може да се излекува с помощта на лечебната физкултура, тъй като на 15-16 г. опорно-двигателният апарат на човека запазва своята еластичност.

Често дюстабанът (плоскостъпието) е главна причина за сколиозата....

 
добави в:
 
Още по темите:
деца    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.