zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Отслабва ли се от таблетките



Отслабва ли се от таблетките

...или за какво могат да помогнат т.нар. лекарства за отслабване.

здраве.bg

Учените се съмняват, че ще бъде открито лекарство срещу наднормените килограми. Епидемията от затлъстяването се развива по-бързо, отколкото разработките на новите препарати. Освен това затлъстяването не е заболяване, а нормална реакция на организма към изобилието от мазна храна и заседнал начин на живот.

Мнимият болен

Никое лекарство не може да ни предпази от сладкишите и деликатесите. Или да ни застави да се движим повече. Всички органи и системи при пълните хора функционират по същия начин както при слабите (изключение са само 2-3% от пълните, при които причината за наднорменото тегло е някакво заболяване). Какво трябва да лекуват те? Нежеланието да се качват пеша по стълбите? Или страстната съблазън през нощта да надничат в хладилника?

Защо навсякъде се рекламират различни средства (всички те нерегистрирани като медикаменти) за “лечение” на наднорменото тегло. А в медицината действа правилото, че за всяка болест има едно добро средство или много лоши.
На практика се рекламират само т.нар. хранителни добавки. Единственото изискване към тях от гледна точка на безопасността им е да бъде предоставен сертификат за съдържанието, който да бъде сравнен със съдържанието им, но само при случайна проверка. Законът не изисква потвърждаване на техните лечебни свойства. Ако върху добавката е написано, че тя “понижава апетита или задържа абсорбирането на мазнините” или “изобщо способства за намаляването на теглото”, това всъщност не е нищо повече от едно добро пожелание от страна на производителя.

“Триото” за отслабване

Днес има само 3 лекарствени средства с клинично доказана ефективност по отношение на отслабването – техните генерични наименования са сибутрамин, орлистат и римонабант. Последният е забранен в доста страни (вкл. и у нас), тъй като често води до силна депресия, а понякога и до суицидни състояния.
По целия свят тези лекарства се продават само с издадена от лекар рецепта и не се препоръчват на всички, които желаят да отслабнат, а само...

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    лекарства    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.