zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Телевизия предпочитат недоволните от живота си



Телевизия предпочитат недоволните от живота си

20 ноември 2008, здраве.bg

Това показват данните от 30-годишно изследване, проведено от американски социолози. Според тях, хората, които се чувстват щастливи от живота, който водят, гледат телевизия около 19 часа седмично, нещастните – над 25.

Резултатите от любопитното изследване сочат още, че доволните от живота си хора предпочитат повече други занимания – да четат, да отделят време за семейството си, да се занимават с обществено полезна дейност.

Впрочем, както уточняват социолозите, почти всеки обича да гледа телевизия – повечето запитани са оценили това си занимание с 8 по десетобалната система. Но доколко продължителен е този ефект?!

“Удоволствието да се гледа телевизия всъщност е кратко”, смята един от изследователите Джон Робинсън, “Колкото по-дълго седите пред телевизора, толкова нараства риска след това да станете с чувството на неудовлетвореност и тревога. За разлика от секса и другите видове активност, които психолозите оценяват като занимания с продължителен положителен ефект”.

Според обяснението на психолозите от екипа гледането на телевизия е своеобразно бягство от действителността, а към това, разбира се, са склонни повече неудотвлетворените от живота си хора, които в същото време не намират достатъчно сили и мотиви да го променят.

Резултатите от изследването са публикувани в новия брой на списанието Social Indicators Research.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.