zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Човешкият интелект намалява!?Човешкият интелект намалява!?

18 ноември 2008, здраве.bg

За последните 50 г. средният коефициент на интелект у хората непрекъснато е нараствал. Но през последните 2-3 г. неговото нарастване не само е спряло, а има и постоянна тенденция към бърз спад. Това е мнението на новозеландския изследовател по проблемите на човешкия разум Джеймс Флин, цитиран от Ройтерс.

Според него бурният ръст на икономиката през 20 в. Се дължи не само на енергоресурсите, но и т.нар. интелектуално гориво: “Многократно се е твърдяло, че у хората има големи резерви за развитие на интелекта и личността като цяло. И те се залагат още в детството. Именно за това през тази възраст трябва да се обръща особено голямо внимание за развитие на интелектуалните способности и здравата психика. Ако на държавно ниво бъде приета такава политика, това ще даде своите резултати, макар и след години. А в 21 век ще има нарастваща нужда от хора с висок умствен потенциал”.

Според Флин, настоящата финансова криза вече е “изяла” около трилион долара в световен мащаб: “Ако тези средства бяха инвестирани в развитие на различни научни идеи, резултатите нямаше да закъснеят. Но нуждата от повече внимание и средства за развитие на интелектуалния потенциал остава актуална и става все по-определяща за развитие ни”.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 

more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.