zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

4-те най-масови заблуди за козметиката и значението на нейното рН



4-те най-масови заблуди за козметиката и значението на нейното рН

здраве.bg

Вероятно всеки е чувал думите „киселинно-алкален баланс” (или по- познат като рН). Но какъв трябва да бъде той, за да е всичко наред с кожата ни. Козметиката разчита на това, че знаем достатъчно за своето рН и я подбираме. Но дали всъщност се получава така...

Практиката сочи, че сред хората битуват няколко основни заблуди, а последиците от зле подбраната козметика имат съвсем различен от желания ефект, който в някои случаи надминава с много "козметичните" проблеми.

Заблуда №1: киселинно-алкалният баланс на кожата е равен на 5,5

Всъщност по норма рН на кожата варира от 4,5 до 5,5. Ако кожата ви е склонна към омазняване, рН вероятно се приближава към 5,5, а ако е суха –може да е и 4,4.

Заблуда №2: сапунът с правилно рН може да регулира киселинно-алкалния баланс

Всеки един сапун, колкото и да е прехвален в рекламите, променя рН на кожата в алкална посока. Освен това той разрушава епидермалните липиди – основните структури на роговия слой, които възпрепятстват изпаряването на водата от клетките. В резултат на това кожата губи своята защитна липидна (мастна) мантия, а това води до обезводняване. Влагата намалява под нормата, кожата започва да се бели и се появава усещане за стегнатост.

При всеки човек киселинно-алкалният баланс на кожата се възстановява по различен начин. Това зависи от производството на пот и кожните мазнини. Потта съдържа сол и микроелементи, които променят рН в киселинно направление, а кожните мазнини точно обратното – правят кожата по-алкална. Няколко часа след измиването със сапун рН се връща към своята норма.

Най-често на промените на киселинно-алкалния баланс реагира чувствителната кожа. При нея е нарушен синтезът на епидермалните липиди и тя има тънък рогов слой, който не изпълнява достатъчно добре защитните си функции.

Заблуда №3: трябва да се избира козметика с рН 5,5

Това може да е вярно, но само понякога. Ако козметичното средство има рН под 4,5, то ще предизвика раздразнение и зачервяване у хората...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.