zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

14 ноември – световен ден за борба с диабета14 ноември – световен ден за борба с диабета

14 ноември 2008, здраве.bg

Днес по целия свят се отбелязва Денят за борба срещу диабета, чиято основна цел е да се повиши информираността на хората за това заболяване, от което страдат все повече жители на планетата.

Датата е специално подбрана от Международната федерация за борба с диабета и Световната здравна организация (СЗО) – 14 ноември е рождения ден на Фредерик Бантинг, който, заедно с Чарлз Бест, през 1922 г. откриват инсулина – лекарството, спасило толкова много хора през годините.

По данни на СЗО днес в света от диабет страдат над 250 милиона души, като техният брой лавинообразно расте. Специалистите смята, че ако не бъдат взети незабавни мерки, до 2030 г. засегнатите от заболяването ще бъдат вече с 50% повече.

Със специална резолюция на ООН диабетът е обявен за “особена опасност за световната общност”.

В различните страни за борба с това заболяване се отделят между 2,5 и 15% от годишния бюджет за здравеопазване.

Диабетът е хронично заболяване, което възниква в случаите, когато задстомашната жлеза не произвежда достатъчно инсулин или когато тялото не е в състояние да използва ефективно изработения. Инсулинът е хормон, регулиращ количеството захар в кръвта. Хипергликемията (или повишеното количество кръвна захар) е общ резултат от неконтролирания диабет, който с течение на времето нанася непоправими вреди на всички органи и системи в организма, особено на нервите и кръвоносните съдове.

Лечението на диабета включва понижаване на глюкозата в кръвта, както и на други рискови за кръвоносните съдове фактори. За предотвратяване на усложненията се препоръчва стриктно спазване на здравословен начин на живот – контрол на теглото, повече движение и отказ от тютюнопушене.
Понижената поносимост към глюкозата и нарушението на гликемичния индекс са междинно състояние между нормата и болестта. Хората, които имат такива симптоми, са с повишен риск от диабет от тип ІІ, макар той да не е неизбежен.(а)

за повече информация...

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.