zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

7 типични “офисни” болести през зимата7 типични “офисни” болести през зимата

Как да се борим успешно с болестите, характерни особено за затворените помещения.

здраве.bg

Заседналият начин на живот, типичен за работещите зад бюрото, провокира появата на здравословни проблеми, с които нито един дървосекач или леяр не би се сблъскал. Специалисти от изданието Prevention са се опитали да определят кои са най-честите заболявания, от които страдат офисните служители и ни препоръчват как да се предпазим от тях.

Проблем №1: инфекциите

Разпространяването на различни инфекции е особено характерно за офиса през есента и зимата. Всъщност на работното си място човек може да се зарази с инфекция много лесно през всеки годишен сезон. Бюрото е идеално място за развитие на различните бактерии. Същото се отнася и за телефоните, компютрите, мишките и дори дръжките на вратите. Всеки ден до тях се докосват толкова много хора, а не всички те спазват необходимата хигиена.

Какво можем да направим
Мийте по-често ръцете си и почиствайте предметите, които често ползвате - клавиатурата, мишката, телефонната слушалка. Ако бюрото е и място за хранене, почиствайте го след това.

Проблем №2: наднормено тегло

Всекидневното седене в удобния стол е пряка предпоставка за затлъстяване. Още повече през хладните сезони, когато организмът изпитва недостиг на слънчева светлина и топлина и започва да трупа килограми (най-вече мазнини) - за лошите времена. Проблемът със затлъстяването в някои страни вече достига такива мащаби, че някои компании включат в своята корпоративна политика и борбата за здравословен начин на живот - на служителите се предлагат абонаменти за фитнес клубове, някъде спират асансьорите, дори се плащат премии за свалени килограми...

Какво можем да направим
Откажете се доброволно от асансьора и ескалатора – това наистина е един добър, а и лесен, начин за поддържане на добрата форма. Сутрин и вечер се разхождайте поне по 15 минути, а дори и през работно време можете да правите леки физически упражнения. Ако имате 1 час за обедна почивка, отделете 40 минути за обяд, а останалите 20 – за кратка разходка. Тя не само...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.