zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Овлажняващите кремове могат и да изсушават кожатаОвлажняващите кремове могат и да изсушават кожата

Хидратиращата козметика невинаги дава желания резултат, дори напротив!.

здраве.bg

За някои на пръв поглед такова твърдение може и да звучи абсурдно. Но много жени са забелязвали обратния ефект от използването на овлажняващи кремове за лице и тяло – колкото повече ги използвате, толкава по-суха става вашата кожа.

За пръв път шведски дерматолози от университета на Упсала доказаха, че употребата на овлажняващи кремове наистина може да превърне нормалната кожа в много суха.

Изследването на молекулярните процеси в кожата показва, че различията в РН- нивото в кремовете всъщност не играят никаква роля. В продължение на 7 седмици специалистите са изследвали състава на различни масла, но отново не са открили разлика между минералните масла и растителните за нормално овлажняване и ефективна защита на кожата от външни увреждания.

Образците, обработени с овлажняващи средства, показват, че при тяхното продължително прилагане става отслабване на защитната бариера на кожата и изменения в активността на определени гени, участващи в производството на мазнини от кожата.

Шведските учени са убедени, че продължителната употреба на овлажняващи компоненти не помага на кожата, а напротив - вреди на нейните клетки и може трайно да измени естествената структура на кожата, съобщава Ройтерс.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    
 

more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.