zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да повишим имунитета си с естествени средства



Да повишим имунитета си с естествени средства

здраве.bg

Когато настъпи сезонът на простудите, все по-често се сещаме, че идва зимата и е време на помислим как да засилим имунната си система.

В нито един медицински справочник няма да намерите диагноза “простуда”. Във всекидневието хората наричат така много вирусни заболявания, разбира се на първо място грипа и настинките. А само вирусите, които предизвикват настинка, са повече от 250.

Лечението на простудата не зависи от названието на вируса, а профилактиката – още по-малко. Затова трябва да укрепим имунитета си, но как точно да стане това...

Съвети може да ви даде едва ли не всеки. Един ще ви препоръча чесън и червено вино, друг - “едно забележително лекарство”, което вече 3 години помага на цялото семейство и всички приятели...
Имунностимулаторите и имуномодулаторите са сериозни лечебни средства, които се използват за лечение на хепатит, херпес, злокачествени заболявания. Те не бива трябва да се използват от всички, решили да засилят имунитета си преди зимата.

Сериозни дефекти в имунната система имат само около 5% от хората. При останалите или няма поражения в имунитета или те са твърде малки, временни и не изискват твърде сериозни мерки като употребата на лекарства.

Една от функциите на имунитета е да регулира растежа на клетките където и колкото е необходимо. Затова всяко невнимателно и над нормата външно въздействие може да доведе до т.нар. имунна грешка, т.е. до неправилно разрастване на клетката в определено място, а това може да предизвика сериозни здравословни проблеми.

Най-лесните начини за безопасно модулиране на имунитета са правилното хранене и “живите” витамини, т.е. това, което ни дава природата:

Миризми
Чесънът, лукът, евкалиптът са прекрасни фитонциди - натурални антисептици, които прочистват кръвта от вредните микроорганизми. Независимо дали ядем тези продукти или ги използваме под формата на есенция в ароматизираната свещ, всичко трябва да бъде с мярка. Например прекалената употреба на чесън е вредна за страдащите от язва.

Закаляване
Взимането...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    хранене и диети    aлтернативи    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.