zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Против настинката – най-важна е личната хигиенаПротив настинката – най-важна е личната хигиена

По-добре мийте ръцете си редовно, отколкото да пиете витамини, съветват лекари.

здраве.bg

Личната хигиена по-ефективно от витамините защитава организма от сезонните простудни и инфекциозни заболявания. Въздействието на витамин С, както и на повечето хранителни добавки, в това отношение е силно преувеличено, смятат специалисти от немския Институт по обезпечаване на качеството и ефективността на медицинската помощ (IQWiG).

“Когато дните стават по-къси, а температурата навън се понижава и наближава сезона на грипа, много хора започват да пият витамини, за да намалят риска от настиване. Такава профилактика обаче е с доста съмнителна полза, защото високите, несъобразени с личните особености дози от витамини, могат да са дори вредни, а ползата от антиоксидантите е надценена в повечето публикации в популярните издания”, смятат немските лекари, цитирани от АМИ-ТАСС.

Според тях повишената употреба на витамини не са панацея срещу респираторните инфекции, независимо дали става дума за грип, настинка или болки в гърлото. Те съветват вместо това да се обръща повече внимание на добрата лична хигиена – ръцете да се мият редовно по възможност с топла вода и сапун, както и да се избягват ненужните контакти с други хора в работата и навън: “Това е най-ефективната и действително действаща профилактика срещу заразните заболявания”.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хигиена    заболявания    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.