zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

7 потенциални причини за инфаркт



7 потенциални причини за инфаркт

Отново за добрия и лошия холестерол и връзката му с риска от сърдечносъдови заболявания.

здраве.bg

Холестерол е дума, с която лекарите плашат едва ли не всеки втори човек, прехвърлил 30-те. Какво всъщност представлява той и винаги ли е опасно, ако съдържанието му в организма се увеличи...

Холестерол се съдържа в много живи организми. У човека той се изработва едновременно в няколко органа – черния дроб, бъбреците, надбъбречните жлези и някои части от половата система.

Около 80% от холестерола в организма се изработва от самия него, останалите 20% се усвояват чрез храната. Понякога това съотношение се нарушава в едната или другата посока – определени фактори могат да ускорят изработването на холестерол или обратното.

Все пак не всичкия холестерол е вреден. Тъй като в чистия си вид не се усвоява от човешките тъкани, той съществува в тялото под формата на съединения – липопротеини. Те от своя страна се делят на два вида – с висока и с ниска плътност.

Липопротеините с ниска плътност (т.нар. лош или LDL холестерол) повишават опасността от стесняване и запушване на кръвоносните съдове и в крайна сметка – от инфаркт и инсулт.

Голямото количество протеини с висока плътност (или т.нар. добър или HDL холестерол) напротив – се смятат за признак на добро здраве.

На количеството от двата вида липопротеини в организма влияят различни фактори, които, между впрочем, е напълно във възможностите на всеки да контролира и отстрани.

Основните причини за повишаване на холестерола и риска от здравето могат да бъдат сведени до 7:

1. Наличие на наднормено тегло

То е сериозен знак за наближаващи проблеми със здравето. Като правило при хората с излишни килограми нивото на добрия холестерол е по-ниско от нормата, а това на лошия – по-високо. За щастие, за да се справите с този проблем, не е нужно да вземате лекарства – достатъчно е да отслабнете.

2. Твърде много мазнини в храната

От всички фактори, влияещи на нивото на холестерол в кръвта, този е може би най-важният. Затова – ако наистина искате да предпазите сърцето си, следете какво ядете....

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    превенция    хранене и диети    заболявания    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.