zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Прекалената чистота е вреднаПрекалената чистота е вредна

здраве.bg

Стремежът към чистота безспорно е положително качество. Но както и в много други случаи, всичко е добро, когато е с мярка - учени доказаха, че излишната чистоплътност може да стане причина за някои заболявания.

Според световната статистика, през последните 5 години случаите на диабет от тип І сред децата значително са се увеличили. Специалистите дълго се опитваха да намерят обяснение за този факт. Техният извод е, че очевидно причина за това нарастване е стремежът на родителите към прекалена чистота.

Различни изследвания показват, че някои видове бактерии и вируси, намиращи се във въздуха, всъщност дават възможност на тялото да се закалява – атакувано от тях, още в детството то изработва антитела, благодарение на които по-нататък в живота човек боледува по-малко.

Именно една от тези бактерии предотвратява появата на диабет от тип І.Нейното отсъствие във въздуха може да доведе до алергии, астма и други заболявания, свързани с отслабването на имунната система.

Тези изводи са потвърдени и от лабораторни опити. Животните, израснали в напълно стерилна среда, са страдали от различни заболявания с 80% по-често отколкото тези, намиращи се в нормални природни условия, съобщава Ройтерс.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
деца    превенция    изследвания    хигиена    
 

more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.