zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Влечението към сладкото подсказва за недостиг на емоции



Влечението към сладкото подсказва за недостиг на емоции

Заместителите на захарта са спорна алтернатива.

dieti.info

... раздразнение на рецепторите на мастните жлези и те започват активно да изработват мазнини.

Лекарите се шегуват, че сладко обичат всички, в това число и бактериите, които са главните виновници за много от здравословните ни проблеми. А такива възникват както с кожата (бактериите, живеещи в нея запушват порите), така и със зъбите (именно бактериите, а не бонбоните са непосредствена причина за кариеса).

Според психолозите влечението към сладките храни е свързано с вкусовите пристрастия на човека още от детството. Сладките продукти в човешкото съзнание са свързани с празник, т.е. зад желанието да изядем нещо сладко стои желанието да се поглезим.

Специалистите съветват да се опитаме да определим емоциите си в момента на силно влечение към сладкото. За да се избавим от неконтролируемата потребност от сладки неща, трябва да установим кои от нашите емоции се асоциират с недостига на сладко и едва след това да вземем мерки. Ако просто се откажем от любимите бонбони, това ще означава, че сме си затворили очите за проблема и той ще се задълбочи още повече.

Ако искате да се преборите с този проблем, ще трябва да намалите калоричността - за сметка на някои заместители – например бялата захар да се замени с мед или сушени плодове, които са богати на полезни микроелементи и витамини. Те обаче не са по-малко калорични отколкото захарта и не трябва да се употребяват в големи количества.

Можете да използвате и други заместители на захарта. Фруктозата, която е особено популярна в диетичното хранене, притежава същата енергийна ценност както и глюкозата, но се усвоява по-дълго и затова не предизвиква резки скокове в нивото на кръвната захар.

Аспартамът е още един заместител на захарта в хранителните продукти, но той твърдо не се препоръчва на бременните жени, тъй като може да повлияе негативно на формирането на нервната система на плода.

Ксилитолът и сорбитолът са сладки вещества с естествен произход. Те не са въглехидрати и не провокират...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.