zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Бездействието също е опасно за здраветоБездействието също е опасно за здравето

Скуката и бездействието водят до чувство за непълноценност.

9 октомври 2008, здраве.bg

Недостатъчното натоварване с работа е също толкова опасно за човешката психика колкото и прекалената активност, твърдят швейцарски учени, цитирани от Ройтерс.

Възможността да се работи по 2-3 часа на ден, а през останалото време да се занимаваш на работното място с лични работи : да чатиш в Интернет, да си говориш с приятели и т.н. изглежда доста привлекателно. Но само в началото - след това тази възможност се превръща в кошмар, смятат специалистите от Цюрих.

“Скуката, липсата на интерес към работата и необходимост от постоянно изпълняване на различни задачи води до появата на чувство за собствената ненужност и липса на реализация”, пояснява Петер Вердер, ръководител на изследването.

Резултатите показват, че само 30% от работещите в немскоезичните страни се чувстват прекалено натоварени. “А сред останалите 70% има много хора, които просто няма какво да правят на работното си място”, обобщава Вердер. “Опитвайки се да се борят със скуката и бездействието, хората само започват да си измислят практически безсмислени занимания. Много от тях се връщат в къщи с мисълта, че са уморени, без да са свършили нищо. Тази самозаблуда, обусловена от опитите за оправдаване на собствената ненужност, се отразява пагубно на здравето”.

Изследователите дори предлагат име на този феномен - boreout (от английската дума bore - скука ) по аналогия с термина burnout (да гориш в работата).(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    изследвания    
 

more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.