zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Стресът се е появил още със зараждането на човека6 февруари 2006, здраве.bg

Той може и да се смята за болест на 20 в., но в различна форма и степен е възникнал още в зората на човечеството, твърдят учени в публикация в сп. Psychology Today.
Те са намерили доказателства за своето твърдение в книги, писани преди стотици години. “Страстите са причина както за редица заболявания, така и за излекуването от тях”, пише в една от тях.
Още в онези времена авторите са успели да дефинират много от вредните прояви на стреса:
- Гневът разбунва духа, обезобразява лицето и прави човека неспособен за работа. Той често предизвиква треска, дори внезапна смърт.
- Желанието за отмъщение и злопаметността трябва да се гони от тялото, защото причинява болест и постепенно подкопава здравето. Нищо не извисява така духа като готовността да бъде прощавано.
- Страхът, който ни е даден от природата, за да ни предпазва, може да има и опасни последици. Внезапният ужас може да доведе до необратими последици за здравето, а непрекъснатият страх се “въдворява” в душата и често човек умира именно от това, от което най-много се е страхувал.
- Мъката е най-разрушителна за здравето – тя прониква дълбоко в душата и често се превръща в меланхолия. Да издържиш на сполетялото те нещастие е една от най-стойностните прояви на душата. Нямя значение откъде идва утешението – по-добре е да го приемем, отколкото да продължим да страдаме.
Като привеждат тези цитати от различни произведения, писани преди векове, американските учени доказват, че разбирането за стреса, макар и наричан с други имена, малко се е променило във времето. Същото се отнася и за съветите как да го преодолеем.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    любопитно    
 

more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.