zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Абортът – сложен изборздраве.bg

Повечето жени, които се решават на изкуствено прекратяване на бременността, страдат от нервни и психически разстройства, възникващи впоследствие на психологическата или физическа травма.

Някои от жените не могат никога да си простят и до края на живота си се самообвиняват. Други преживяват аборта с течение на времето, обикновено след 5 и повече години.
Норвежки учени са изследвали психическото състояние на няколко десетки жени, загубили плода си в резултат на спонтанен аборт или сами взели решение за прекратяване на бременността.

Според резултатите от изследването, публикувани в сп. BMC Medicine, жените, загубили детето си вследствие на спонтанен аборт, страдат повече, отколкото онези, които по някаква причина сами са избрали да направят аборт само в течение на първия, относително кратък период след аборта. 47,5% от жените, направили спонтанен аборт, са изпитвали остър психологически дискомфорт в продължение на 10 дни, докато процента на тези, които сами са взели решение за аборт бил 30.

Същевременно, в течение на дълъг период (до 5 години), броят на тези, които все още усещали последствията от психологическата травма се снижил до 2,6% сред направилите спонтанен аборт, а при самоволно предприелите тази крачка нивото се задържало на 20%.

За определяне на психологическото състояние на участвалите в изследването жени, са направени специални психологически тестове. Авторите на изследването препоръчват на лекарите да отделят значително повече внимание на жените, преживяващи загубата на дете, за да им помогнат да се преборят с чувството на вина и тревожност, съпътстващи аборта.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
9 месеца    секс и здраве    психология    
 

more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.