zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Откриха първия частен медицински център за психично здраве



Откриха първия частен медицински център за психично здраве

25 септември 2008, здраве.bg

Медицински център за психично здраве-1 е първото лечебно заведение в България, което е регистрирано като “Медицински център” с предмет на дейност - осъществяване на специализирана извънболнична медицинска помощ в областта само на една медицинска специалност - психиатрия (обща, детска и съдебна).

“Появата му е резултат от галопиращото нарастване на психичните заболявания през последните години, оттам и голямата потребност от квалифицирана психиатрична помощ и грижи”, каза на откриването създателят на центъра д-р Никола Славчев.

Центърът се намира в нова сграда, намираща се зад 20-та поликлиника в жк Красно село, и е разположен на три нива:
- приземен етаж с чакалня, регистратура, тоалетна за инвалиди, лекарски кабинет;
- второ ниво с чакалня, тоалетна и четири лекарски кабинета, два от които са обособени в детско-юношески психиатричен сектор;
- сутерен с един кабинет по съдебна психиатрия, манипулационна, две зали за групова терапия, чакалня, тоалетна, помещение за ОБО.

В Медицински център за психично здраве-1 са обособени четири отделни сектора – по обща психиатрия, детска психиатрия, съдебна психиатрия и сексология, в които работят специалисти с дългогодишен професионален опит.

В сектора по обща психиатрия се лекуват тревожни разстройства (паническо разстройство, агорафобия, социофобия, генерализирано тревожно разстройство, посттравматично стресово разстройство, обсесивно-компулсивно разстройство и депресивни състояния). Използва се фармакопсихотерапевтичен модел на лечение - система от модули, базиращи се на лекарствена и психотерапия, както и когнитивна, фокусирана върху решения краткосрочна, екзистенциална, рационално-емотивна, полухипнотична - методът на рьководената представност. Освен това предлага семейна терапия, психотерапия за преодоляване на житейски кризи - раздяла, развод, прекьсване на работа, хронични заболявания на член на семейството, смърт, психотерапия в подкрепа на болезнени етапи от индивидуланото развитие-възрастови кризи.

Извършва...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    психология    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.