zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Отличниците започват, а тройкаджиите побеждават



Отличниците започват, а тройкаджиите побеждават

...или защо да си най-добър във всичко не е предпоставка да си най-успял.

здраве.bg

Защо някои деца винаги постигат отлични резултати в училище (и извън него), а на други все нещо не им достига!? Но пораснали именно вторите стават лидери... Защо блестящият старт невинаги е залог за успехи в по-нататъшния живот!? Според психолозите, има няколко възможни отговора.

Пленник на чуждите очаквания

Стремежът всичко в живота да се прави за “отличен” се заражда още в ранното детство. Това е една от типичните прояви на юношеския максимализъм - расте способното дете, всички го хвалят, радват му се и постепенно то също започва да се радва на себе си. И иска да прави всичко по-добре от останалите – а ако не може, предпочита въобще да не го прави.

Така човекът става своеобразен пленник на чуждите очаквания. Всички очакват от него успех и той/тя с всички сили се старае да оправдае тези очаквания – просто не може да си позволи са бъде неуспял/а.

Но разбира се в живота има и провали. Те безспорно са неприятни, но не са повод за изпадане в депресия или изчезване на желанието и волята. Именно това обаче може да се случи с отличника, който няма опит с пораженията и загубите.

Пораснал, такъв човек най-често е много предпазлив и внимателен – той не рискува да носи тежестта на лидерството, а предпочита да бъде помощник, експерт, аналитик. Той не е в състояние да взима решения в условия на недостиг на информация.

Отличникът първо трябва да анализира всичко, да го обмисли... Той не си и помисля да излезе от границата на своята компетентност. Затова се страхува да не реши задачата неправилно. Той върви по строго установения път и не може самостоятелно да завие в едната или другата посока.

Който пие шампанско...

Съвсем друго е при тройкаджията: той от ранно детство знае какво представлява неуспехът. Често е срещал трудности при разрешаването на различни задачи, временно е понижавал своя статус, но се е справял с трудностите и неудобствата и се е радвал на постиженията. Всичко това го е направило гъвкав и психологически устойчив.

Тройкаджията...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    психология    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.