zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Оралният секс – по-вреден от алкохолизма и пушенето



Оралният секс – по-вреден от алкохолизма и пушенето

Папилома вирусът е най-честият причинител на рак на маточната шийка.

10 септември 2008, здраве.bg

Той води до злокачествените заболявания по-често от тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол, е мнението на британски експерти.

Според резултатите от тяхното изследване, оралният секс значително увеличава опасността от рак на гърлото, както и от заразяване с папилома вирус – една от причините за рак на маточната шийка.

Конкретните цифри, цитирани от Би Би Си, гласят, че жените и мъжете, които са правили орален секс с повече от 6 партньори, този риск се повишава най-малко 8,6 пъти. Същият риск при пушачите нараства 3 пъти, а при злоупотребяващите с алкохол – 2 пъти.

Учените уточняват, че заразяването с папилома вирус не е 100%, но при тези, които са се заразили, рискът от поява на рак на гърлото, се увеличава 32 пъти, като нерядко се засягат и сливиците и езика.

До този момент в медицината се застъпва мнението, че цигарите и алкохолът са основните причини за повишения риск от рак на гърлото.

Британските специалисти препоръчват като предпазна мярка използването на презерватив и ваксинация срещу рак на маточната шийка, която е доказано ефективна в 98% от случаите.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    секс и здраве    изследвания    превенция    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.