zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Физическите упражнения намаляват риска от АлцхаймерФизическите упражнения намаляват риска от Алцхаймер

4 септември 2008, actualno.bg
още новини от actualno.com


Редовните физически упражнения могат да подобрят паметта на възрастните хора, сочат резултатите от австралийско изследване, цитирани от Ройтерс.

Според резултатите, публикувани в Журнала на американската медицинска асоциация (Journal of the American Medical Association), когнитивната функция при възрастни хора с леки субективни и обективни нарушения се подобрява от упражненията.

Изследването, в което са участвали 170 души над 50 години, доказва, че подобряването се достига след само шестмесечни упражнения и се задържа поне година след прекратяване на активността.

След този период се появява значителна разлика между двете групи, едната от които се упражнява редовно, при тестовете на паметта.

С остаряването на населението навсякъде по света, вече около 37 милиона души живеят с деменция, като болестта на Алцхаймер е най-често срещаната причина по данни на Световната здравна асоциация.

Очаква се броят им да нарасне през следващите 20 години и изследователите търсят начин да предотвратят или отложат настъпването на деменцията.

 
добави в:
 
Още по темите:
55+    изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.