zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Чаша кафе на ден е полезна: 7 причини защо



Чаша кафе на ден е полезна: 7 причини защо

здраве.bg

Ако се каните да изоставите кафето и да минете на чай, не бързайте толкова да се отказвате от любимия си сутрешен навик. Поредица от научни наблюдения привеждат доводи за това, че на повечето хора една чашка кафе дневно всъщност е наистина от полза.

1. Кафето не обезводнява
Всъщност то утолява жаждата също толкова добре, колкото и “обикновената” вода.
Да, кофеинът наистина увеличава отделянето на течности от организма, но за да се стигне до такъв е ефект са нужни поне 550 мг от това вещество, а в една чаша кафе има не повече от 100.

2. Кафето може да намали риска от инфаркт
Всъщност то намалява риска от всички сърдечно-съдови заболявания. Страдащите от високо кръвно обикновено се отказват от кафето, защото се опасяват, че то ще влоши още състоянието им. Всъщност най-новите изследвания, че не съществува абсолютно никаква връзка между кафето и повишения риск от инфаркт – дори напротив. Американски учени, наблюдавали над 27 хиляди души в продължение на 15 г., смятат, че дори 3 чашки кафе на ден намаляват риска от проблеми със сърцето.

Друго изследване показва, че ако може да се говори за вреда, то тя следва да се отнесе към други напитки, съдържащи кофеин.

Според повечето научни мнения защитния ефект на кафето вероятно се дължи на антиоксидантите и другите компоненти в кафееното зърно.

3. Кафето понижава риска от някои видове рак
През 80-те години на миналия век се вдигна доста шум около изследване, според чиито резултати кафето може да повиши риска от рак на задстомашната жлеза. Точка на този спор бе поставен през 2007 г., когато научната общност окончателно призна (на базата на резултати от 66 изследвания), че кафето само по себе си не е канцероген. По-скоро такива са цигарите – обичаен спътник на чашката кафе.

В момента някои учени вече дори са на обратното мнение – че кафето има защитен ефект срещу някои видове рак. Например японски учени, обобщили данните за повече от 90 хиляди души, твърдят, че хората, които редовно пият...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    55+    превенция    изследвания    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.