zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Щастливият брак през 21 век



Щастливият брак през 21 век

Усещането едновременно за обвързаност, но и за свобода, е една от основите на съвременната двойка.

...или за успешното съжителство във века на криза на семейството.

здраве.bg

В днешни дни по-младите не са чували, а останалите вече са позабравили марксисткото определение за семейството като “основна клетка на обществото”. Независимо от това все повече двойки живеят заедно без да сключват брак. Узаконяването на съжителството все повече губи своята актуалност, а функциите на семейството, така важни преди век, напълно изгубиха своята състоятелност.

Обединяването заради... икономически съображения

Днес почти всеки възрастен човек независимо мъж или жена е способен за изхрани и себе си, и своето дете. Възпроизводството е все по-съмнителна цел на семейния съюз, особено като се има предвид колко много са бездетните семейства.

От друга страна пълноценен сексуален живот може да се постигне и без за се прибягва до “помощта на брачните окови”.

Последователно изчезнаха всички цели, заради които съществуваше традиционното семейство. Песимистите и прагматиците категорично подчертават, че институцията семейство вече е умряла, а всички вече създадени семейни двойки съществуват по инерция и навик.

Но може би семейните отношения предлагат и някакви плюсове, които убягват на песимистите?! Например семейното щастие.

Социолозите първи се опитаха да установят от какво се гради семейното щастие, по-точно стабилността и успеха в семейните отношения. Но повечето социологични изследвания се оказват доста неудачни – те дават оскъдна информация, основана на количествени данни.

Интересно изследване е проведено от Джон Готмън, който в продължение на 10 години е наблюдавал около 700 млади семейни двойки. Целта на неговата работа е била по редица външни признаци да определи колко здрав може да бъде брачният съюз. Готмън е записвал интервюта с двойките и техните спорове по въпроси, засягащи и двете страни. Изводът - важно се оказва не това колко време съпрузите спорят, а как те се държат по време на конфликта.

Първите кандидати за развод според Готмън, след 1-2 години брачен живот, са тези двойки, които общуват помежду си с много критичност...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    секс и здраве    психология    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.