zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Депресия след отпуската!?



Депресия след отпуската!?

Лятната отпуска трябва да е поне две седмици, препоръчват психолозите. (фото: sxc.hu)

Как да я избегнем или преодолеем по-лесно.

здраве.bg

Мнозина определят първите дни след лятната отпуска като особено проблемни, твърдят психолозите. Преходът от безгрижието към неотложните задачи и проблемите в работата съвсем не е толкова плавен, колкото ни се иска.

И все пак - как да се справим с потиснатото настроение, което често ни обхваща след така дълго очаквания отдих...

Връщайки се в офиса, много хора се оплакват, че най-малко 2-3 дни не им се захваща с нищо. На пръв поглед това е парадокс - след 1 или 2 седмици почивка вместо бодрост, повишена работоспособност и стремеж за преодоляване на всякакви трудности, страдаме от главоболие, раздразнение и почти пълна апатия. Психолозите наричат това състояние депресия след отпуската и го смятат за закономерно следствие от “неправилната” почивка.

А правилната почивка определят като възможност за пълно превключване от един вид дейност към друг. Т.е. в основата е да успеем да забравим за офиса, служебните телефонни разговори и задачите, останали недовършени.

Вторият проблем при годишния отпуск е недостатъчното време за почивка. Според специалистите, по-добре е изобщо да не почиваме, отколкото да почиваме за кратко, като минимума за отпуска трябва да е 2 седмици. Едната преминава в адаптиране към новите условия – смяната на дневния режим, климата и други условия, а втората – за “истинска” почивка. Идеалният вариант е и предвиждането на още една седмица – през която да се върнем към предишните условия на живот.

Друга разпространена грешка е почивката “с компания” , т.е. налага ви се не вие, а компанията да вземат решение как да прекарвате времето си.

Опитът показва, че не е необходимо още през първия работен ден да бързате с важните решения – и интелектът има нужда от време за аклиматизиране. Според психолозите, през първия работен ден трябва да се работи само половината от задължителните часове – един вид профилактика на нервния срив.

Периодът на връщане към работния ритъм може да се определи като миникриза и затова към...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    психология    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.