zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Откажете чая с млякоОткажете чая с мляко

26 август 2008, здраве.bg

Отдавна се смята, че чаят е полезен за профилактиката на сърдечно-съдовите и онкологични заболявания. Но всички и предимства на чая се изгубват, ако в него се добави мляко, твърдят учени.

“Млякото променя биологичната активност на ферментите на чая, а може би именно на тях се дължат противораковите свойства на чая”, заявява Верена Щангъл, една от авторите на изследването, професор по кардиология в берлинската болница “Чарит” (Charit).

Учените, цитирани от Ройтерс, смятат, че хората трябва да пият чай без мляко, защото катехините (т.е. флавоноидите), съдържащи се в топлата напитка, отговарят за неговото благотворно влияние върху сърцето, а казеините в млякото при взаимодействието си с чая съществено намаляват концентрацията на катехини.

Учените са изследвали действието на черния чай, на чая с мляко и на обикновената топла вода върху организма. Резултатите показват, че черният чай наистина способства за разширяването на кръвоносните съдове. От друга страна, зеленият е официално признат за профилактично средство срещу болестта на Алцхаймер.

“Добавянето на мляко напълно унищожава този биологичен ефект”, смята молекулярният биолог Марио Лоренц, ръководител на изследването.

Резултатите от новото изследване може да обяснят разпространеността на сърдечните заболявания във Великобритания, където в чаят много често се поставя мляко, смятат немските учени.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.