zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Откажете чая с мляко



Откажете чая с мляко

26 август 2008, здраве.bg

Отдавна се смята, че чаят е полезен за профилактиката на сърдечно-съдовите и онкологични заболявания. Но всички и предимства на чая се изгубват, ако в него се добави мляко, твърдят учени.

“Млякото променя биологичната активност на ферментите на чая, а може би именно на тях се дължат противораковите свойства на чая”, заявява Верена Щангъл, една от авторите на изследването, професор по кардиология в берлинската болница “Чарит” (Charit).

Учените, цитирани от Ройтерс, смятат, че хората трябва да пият чай без мляко, защото катехините (т.е. флавоноидите), съдържащи се в топлата напитка, отговарят за неговото благотворно влияние върху сърцето, а казеините в млякото при взаимодействието си с чая съществено намаляват концентрацията на катехини.

Учените са изследвали действието на черния чай, на чая с мляко и на обикновената топла вода върху организма. Резултатите показват, че черният чай наистина способства за разширяването на кръвоносните съдове. От друга страна, зеленият е официално признат за профилактично средство срещу болестта на Алцхаймер.

“Добавянето на мляко напълно унищожава този биологичен ефект”, смята молекулярният биолог Марио Лоренц, ръководител на изследването.

Резултатите от новото изследване може да обяснят разпространеността на сърдечните заболявания във Великобритания, където в чаят много често се поставя мляко, смятат немските учени.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.