zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Тестват първата ваксина срещу ревматоиден артритТестват първата ваксина срещу ревматоиден артрит

20 август 2008, здраве.bg

Английски изследователи планират изпробването на първата ваксина срещу ревматоиден артрит, която може да прекрати това състояние, използвайки собствените клетки на кръвта на болния, съобщи Ройтерс.

Учените от университета в Нюкасъл след успешни изпитания върху животни вече планират тестването и на хора.

Идеята на изследователите е чрез поставянето на ваксината да активизират процесите на самолечението, свойствени на организма. Подобна технология вече се използва при лечението на рака.

При здравите хора имунната система защитава тялото, борейки се с инфекциите. Но при автоимунните заболявания (каквото е и ревматоидния артрит) имунната система атакува собствените си клетки, предизвиквайки тяхното възпаление.

Новата ваксина направлява химичните процеси в клетките в кръвта на пациента по начин , по който те се превръщат в клетки, предизвикващи устойчивост към имунния отговор на организма.

Ревматоидният артрит в момента не се лекува напълно, но през последното десетилетие, със създаването на лекарства, насочени към потискането на т.нар. злокачествен некротичен фактор, лечението на автоимунните заболявания се промени радикално.
Големите фармацевтични компании влагат много средства най-вече за разработването и производството на инжекционни препарати.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    лекарства    
 

more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.