zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Диета според ЕГН-то



Диета според ЕГН-то

Защо диетата трябва да следва изискванията на всяка възраст.

здраве.bg

... количества в морските продукти, млякото, свинското и говеждото месо.

Тактиката: Ограничете мазнините, твърдите сирена, маслото, маргарина и готовите месни изделия. Не трябва да приемате повече от 50 г мазнини дневно. Идеално решение е средиземноморската диета - зеленчуци, риба, морски продукти, зърнени изделия, а за десерт – само плодове).

“Тайното оръжие”: ограничавайте се особено вечер. Въведете си пълна забрана на храненето след 19 часа.

И на 45 сме си добре

Всекидневието: диетата трябва да бъде насочена към поддържане на здравето и профилактика на заболяванията. Гладуването е противопоказно, тъй като най-често води до недостиг на калций и други микроелементи.

Възможните сривове: Обогатявайте менюто си с калций. Освен че е необходим за костите и нормалната работа на сърцето, той способства да отслабването, тъй като допринася за изгарянето на мазнините и не позволява съкращаването на мускулната маса. За предпочитане са натуралните млечни продукти. Включвайте в храната си повече ликопен – силен антиоксидант, който се съдържа най-вече в доматите. Недостигът на магнезий (проявява се под формата на мигрена, апатия, безсъние) опитайте да компенсирате с помощта на бадемите – 50-70 г дневно.

Тактиката: Храната, състояща се от растителни и млечни продукти, е призната за идеална за зрялата възраст. Овесените ядки трябва да присъстват на всяка трапеза.

“Тайното оръжие”: Можете да си правите разтоварващи дни – например с папая (2 кг дневно). Този плод способства за активното изгаряне на мазнините и за обогатяването на стомашно-чревния тракт с ферменти.

Във възрастта на мъдростта

С възрастта метаболизмът се забавя все повече. След 60-годишна възраст женският организъм се нуждае от 1500 калории дневно, а мускулната маса е 15% от общото тегло.

Основният принцип в храненето на тази възраст е: възможно най-малко мазнини (не повече от 40 г дневно), употреба на обезмаслени сирена и извара, растителни...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    хранене и диети    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.