zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

За какво подсказват болките в гърба



За какво подсказват болките в гърба

От болки в гърба страдат 9 от всеки 10 души, но за съжаление повечето от тях не обръщат навреме внимание на симптомите.

здраве.bg

Често изпитвайки неприятни болки в гърба, се надяваме те да изчезнат от само себе си и не се замисляме върху това, че може би проблемът е по-сериозен и нелекуван ще доведе до тежки последствия.

По данни от медицинската статистика повече от 90% от европейците на възраст над 30 години страдат от болки в гърба, като с възрастта проблемът се влошава - болките стават по-чести и/или все по-интензивни.

Болките в гърба могат да бъдат предизвикани от доста и различни причини. Най-разпространената е преохлаждането, което е характерно не само за студеното време, но и за горещините - когато сме отворили широко прозорците или сме включили климатика.

В такъв случай проблемът може да се разреши чрез използване гел със загряващ ефект, завиване с топло одеяло и лежане в леглото. Но все пак, ако постоянно работите при подобни условия, трябва да се замислите за мерки, които трайно биха решили проблема.

Те могат да помогнат и при болки, предизвикани от миозит на мускулите - възпаление, което може да бъде предизвикано не само от преохлаждане, но и от инфекциозни и паразитни заболявания, прекалено голямо напрежение и токсично въздействие.

Освен от затопляне, за да се справите с неприятните усещания, често се налага и употребата на противовъзпалителни и обезболяващи препарати, тъй като интензивността на болката е доста голяма.

Без болкоуспокояващи няма да се справите и с лумбагото – остра кратковременна болка в областта на в кръста, която често се предава и върху крака. Тази болка като правило се появява след вдигането на тежко или при резки движения и е първият признак за появата на радикулит.

Следващият етап от заболяването е дисковата херния, която се проявява с постоянни болки в кръста, засилващи се при ходене и дори при най-малкото движение.

Как да се справим с болките

Лечението на гърба трябва да започне още при първите тревожни симптоми. Бездействието може да доведе до сериозни последствия и тогава се налага хоспитализация...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.