zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Срещу хроничната умора - упражнения и труд!Срещу хроничната умора - упражнения и труд!

24 юли 2008, здраве.bg

Синдромът на хроничната умора е потенциално продължително състояние, което предизвиква сериозни изменения в нормалните функции на организма. По данни на Световната здравна организация един от всеки сто жители на планетата страда от такова разстройство, причините за което все още са неизвестни.

Британски учени от Университета “Оксфорд” смятат, че ефективна и проста немедикаментозна терапия е т.нар. познавателна трудотерапия. Тя се състои от активни физически и умствени занимания, които имат за цел психологическото повлияване на човека и създаването на положителна настройка към живота.

Специалистите са тествали методиката върху хиляди пациенти, страдащи от хронична умора. Те са успели да докажат, че терапията чрез труд в повечето случаи се е оказала успешна и е избавила хората от бързата уморяемост, дневната сънливост, сънливостта през деня, дисфункцията на имунната система, хипоксията и невъзможността да се съсредоточават.

Учените са провели и изследване, което доказва, че хормонът глерин, който отговаря за усещането на глад, регулира и нивото на стреса, т.е. притежава антидепресивен ефект. Според теорията на британските специалисти, публикувана в новия брой на списание Nature Neuroscience, позитивните реакции на чувството за глад са защитна реакция на организма на млекопитаещите, на който се е налагало в процеса на еволюция да отстоява съществуването си чрез борба и труд.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 

more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.