zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Мъжете имат нужда най-много от въглехидрати, жените - от месо



Мъжете имат нужда най-много от въглехидрати, жените - от месо

18 юли 2008, actualno.com
още новини от actualno.com


Мъжете масово имат слабост към месото, но ново изследване показа, че не то, а въглехидратите им осигуряват дълъг репродуктивен живот, съобщи Ей Би Си. За да са в добра форма, жените пък имат нужда от повече месо.

За изследването си австралийските биолози от университета на Нов Южен Уелс и университета на Сидни са използвали щурци. Резултатите им обаче може да са валидни и за хората, особено изводът, че мъжете и жените имат различни хранителни потребности.

Изследването е първо по рода си в света. То разглежда влиянието на пола за определяне на най-добрата диета за дълголетие и размножаване. Мъжките екземпляри сред щурците живеят най-дълго и се възпроизвеждат най-добре, когато получават храна от осем части въглехидрати и една част протеини.

При женските оптималното съотношение е 1:1. Когато имат избор обаче, женските не наблягат на протеините. Практиката е двата пола да правят компромиси с това, което е най-добро за тях.

При хората разликите може да са още по-големи, защото участието на мъжете във възпроизвеждането е много по-незначително от това на жените. Майчинството изисква огромно количество енергия и храната е много важна.

Диетата на мъжете и жените обаче е сходна и най-вероятно е в резултат на взаимни компромиси.

Резултатите от изследването показват, че при избор на подходяща диета трябва да се обръща повече внимание на индивида, на пола му, на възрастта му и репродуктивните му способности, изтъкна проф. Роб Брукс от университета на Нов Южен Уелс.

Вероятно храната на жените в детеродна възраст трябва да е различна от тази на жените в менопауза. БТА

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.