zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Проблемите с яйчниците често са само предупреждение



Проблемите с яйчниците често са само предупреждение

Болките в долната част на корема са сигнал за консултация със специалист.

Нарушенията в овулацията обикновено са първото предупреждение.

здраве.bg

Дисфункция на яйчниците е доста често срещана сред жените диагноза. Обяснена накратко, тя означава, че в процеса на образуване и отделяне на хормоните, които регулират този орган, са възникнали проблеми.

Един от главните признаци на дисфункцията е нарушение на менструалния цикъл. Много от жените не възприемат този симптом достатъчно сериозно и се надяват с времето всичко да се възстанови. А той може да бъде предвестник на сериозно заболяване с неприятни и сериозни последствия.

Дисфункцията започва с нарушение в процеса на овулация. Това се проявява под формата на нередовни кръвотечения, понякога оскъдни, а понякога – доста обилни, включително и между отделните менструации. Често се наблюдава значително закъснение на цикъла, силни болки ниско в корема. Това е вече повод да се потърси съвет от гинеколог.

Често срещан симптом е и емоционалният срив. Раздразнителност, капризност, безпричинни сълзи се редуват със сънливост, апатия, вялост, липса на инициатива.

Ако менструациите са по-обилни от обичайното, започва ясно изразена анемия (бледност, отпадналост, виене на свят, главоболие). Причините за това здравословно състояние могат да бъдат различни: заболявания на ендокринната система, постоянен стрес, прекъсване на бременността (самопроизволно или чрез аборт), инфекциозни, възпалителни и онкологични болести на половите органи и други.

Понякога липсата на лечение води до прекратяване на цикъла. Дисфункцията на яйчниците в крайна сметка може да се окаже особено опасна за здравето, като доведе до безплодие и развитие на новообразувания в това число и злокачествени.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.