zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

30-те най-полезни храни



30-те най-полезни храни

или опит за рейтинг на най-здравословните продукти.

dieti.info

Много диетолози са се опитвали да направят подробен списък с храни, които могат да се посочат като най-полезни за здравето. Предлагаме ви един, създаден от специалистите от ediets.com. Продуктите, изброени в него, НЕ са подредени по тяхната полезност, а в произволен ред.

1. Кайсии
В състава на кайсиите влиза бета-каротин, който освен че не позволява на свободните радикали да разрушават вътрешните структури на организма, също така е особено полезен за очите. В организма бета-каротинът се превръща във витамин А, за който има данни, че предпазва от някои видове рак, особено на кожата. Един плод съдържа 17 калории, 1 г въглехидрати и никакви мазнини.
Съвет: старайте се да купувате твърди кайсии. В процеса на омекване те губят хранителните си вещества.

2. Авокадо
Олеиновата киселина и ненаситените мазнини, влизащи в състава на авокадото, намаляват нивото на холестерол и увеличават количеството на липопротеините с висок плътност. Освен това то съдържа и голямо количество целулоза. Един среден плод има 81 калории, 8 г мазнини и 3 г въглехидрати.

3. Малини
Те са богати на някои киселини, за които има данни, че помагат за спиране на растежа на раковите клетки. Малините съдържат голямо количество целулоза и витамин С, който понижава нивото на холестерол в организма и намалява вероятността от сърдечно-съдови заболявания.
Една чашка с малини съдържа 60 калории, 1 г мазнини и 8 г въглехидрати.

4. Манго
Плод със среден размер съдържа 57 г витамин С, а това е равно на необходимата дневна доза. Този антиоксидант предотвратява артрита, способства за зарастването на раните и укрепва имунната система. Мангото съдържа и повече от 800 МЕ витамин А. В един средно голям плод има 135 калории, 1 г мазнини и 4 г въглехидрати.

5. Пъпеш
Той съдържа много витамин С и бета каротин – два от най-силните антиоксиданти, които защитават клетките от повишената активност на свободните радикали. В половин пъпеш се съдържат и 853 мг калий, който способства...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.