zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Летните горещини са особено опасни за възрастните хора!



Летните горещини са особено опасни за възрастните хора!

9 юли 2008, здраве.bg

С повишаването на температурите през лятото здравето на възрастните хора стават по-уязвимо. Често те не усещат първите симптоми на топлинен удар и жажда, които са признак за това, че техният организъм е изгубил твърде много течности и температурите навън са откровено опасни, твърдят американски лекари от Американското гериатрично общество (American Geriatrics Society).

Хората на възраст над 50 години трябва да бъдат особено внимателни към промените във времето и към собственото си здраве, съветват те.
В по-напреднала възраст трябва да се избягват дългите разходки и всичко, което предизвиква напрежение, както и пребиваването на пряка слънчева светлина при силни горещини.

В повечето случаи обезводняването в началото остава незабелязано. Затова трябва не само в горещите, но дори и в облачните летни дни да се пие повече вода. Ако урината промени цвета си (стане по-тъмна), а човек усети отпадналост, главоболие, мускулни спазми и виене на свят, това може да е признак за съществена загуба на течности.

Специалистите съветват да се носят светли широки и удобни дрехи от леки тъкани и задължително шапка. Сянката, водата и прохладният душ помагат за бързото възстановяване от горещините.

Топлинният удар се характеризира с липса на пот, бледност, студена и лепкава кожа, гадене, повръщане и обща отпадналост, а слънчевият удар – със зачервяване и повишена сухота на кожата, учестен пулс, главоболие и изгубване на съзнанието.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    55+    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.