zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Избелващите пасти за зъби – спорни ползи



Избелващите пасти за зъби – спорни ползи

Не използвайте избелваща паста за зъби повече от 2 пъти седмично.

здраве.bg

От момента на появата на пастата за зъби с надпис “избелваща” до днес не стихват споровете за тяхната ефективност и дали са подходящи за всекидневна употреба. Някои специалисти са убедени, че избелващите пасти всъщност не са в състояние да променят цвета на зъбите, а само запазват природния им оттенък, предпазват ги от пожълтяване и възпрепятстват образуването на нови петна.

Друга група стоматолози смятат, че съвременните пасти за зъби съдържат компоненти, които са способни да разтворят налепа и да шлифоват повърхността на зъбите.

Може ли да се определи кой е наистина прав

Избелващите пасти за зъби могат да се разделят на две основни групи. В първата влизат тези, които съдържат силно окисляващи вещества (например водороден прекис), а в другата – пастите с абразивни частици, които трябва да се употребяват много внимателно, защото могат да увредят емайла на зъбите.

Изберете тази избелваща паста за зъби, в която няма натриев бикарбонат (т.е. сода), а съдържа титанов диоксид, който оказва по-малки травми на зъбния емайл.

Важен показател за абразивността е т.нар. индекс RDA, който не бива да превишава 120 единици.

Стоматолозите препоръчват да не се увличате в употребата на избелващи пасти за зъби. Оптималното миене на зъбите с такава паста следва да е не повече от два пъти седмично.

Ако страдате от повишена чувствителност на зъбите или парадонтоза, най-добре е напълно да се откажете от избелването. Обърнете се към вашия стоматолог, който ще ви подскаже подходящите за вас методи за избелване. Още повече в домашни условия не може да се постигне кой знае какво – поне в сравнение с това, което стоматологичният кабинет ще предложи.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    хигиена    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.