zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10 важни изисквания към козметиката10 важни изисквания към козметиката

Ако сте имали алергична реакция дори еднократно, избирайте козметика особено внимателно.

Алергичните реакции предполагат повишено внимание при избора.

здраве.bg

Всеки, който е изпитвал на собствен гръб последиците от алергична реакция, знае колко внимателно трябва да се подхожда и към храна и към козметика. “Отключването” на някоя реакция може да стане съвсем внезапно и да доведе до непредвидими поражения. Затова:

1. Оставете професионалната козметика на професионалистите. Тя съдържа по-значителни количества активни вещества, които трябва да се използват внимателно, по предписание и под наблюдението на специалист.

2. Поради високата концентрация на потенциални алергени, избягвайте грима с ярки оттенъци, а също така прекалено трайните средства.

3. Не си купувайте продукти от нови серии без да ги тествате върху малък участък от кожата. Козметиката за тяло можете да тествате в гънката на лакътя, а за лице – зад ухото. За съжаление по този начин не можете да проверите червилото и спиралата - затова може да се възползвате от предложената ви мостра.

4. В никакъв случай не използвайте козметика с изтекъл срок на годност. Ако тя е засъхнала, втвърдила се е или е променила цвета и аромата си, изхвърлете я.

5. Не загребвайте от крема с ръка (за да не разнасяте бактериите и мръсотията), а използвайте еднократни тампони за грим.

6. Старайте са да използвате козметика от една и съща марка. Реакцията от смесването на разнородни средства е непредвидима.

7. Въздържайте се от употребата на средства с високо съдържание на спирт. Те изсушават и раздразват кожата, т.е. облекчават попадането на алергени в нея.

8. Някои парфюми могат да предизвикат повишена фоточувствителност и затова тяхната употреба не е препоръчително преди плаж или солариум.

9. Козметиката за тяло не трябва да се използва за лице (още по-малко за нанасяне върху клепачите). Опитвайте са да поставяте спирала само върху 2/3 от миглите си, без да докосвате техните корени.

10. Винаги четете етикетите: при алергия към житни растения обръщайте внимание на наличието на пшенични кълнове в крема или царевична скорбяла в пудрата, а при непоносимост към никела...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    хигиена    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.