zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Пушенето влошава слухаПушенето влошава слуха

Същият негативен ефект има и затлъстяването.

12 юни 2008, здраве.bg

Пушенето води до влошаване във функцията на ушите и съответно до намаляване на слуха, твърди екип учени, начело с д-р Ерик Франсен
(Eric Fransen) от университета на Антверпен (Universijeit Antwerpen), Холандия.

Предположение за подобна връзка съществува отдавна, но в хода на новото изследване, в което са участвали повече от 4000 души, това вече може да се смята за доказано.

Учените са провели обикновен тест за слухово възприятие, а след това се проверили навиците за пушене. “Оказва се, че пушачите наистина страдат от намален слух. Той започва да се влошава, ощеслед първата година, когато човек пуши редовно”, подчертава Франсен. “Нарушението има необратим характер, т.е. слухът не може да се възстанови до предишното ниво, нито при ограничаване, нито при спиране на цигарите”.

Изследвайки навиците на участниците, учените смята, че са установили още една зависимост: затлъстяването също оказва негативно влияние на слуха. Общото според тях е, че и двете причини намаляват кръвоснабдяването на ухото. Първата намалява обема на доставяното количество кислород, а втората води до задържане в организма на продукти на метаболизма, които оказват токсично въздействие на клетките, съобщава Ройтерс.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    
 

more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.