zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Едно питие на ден укрепва коститеЕдно питие на ден укрепва костите

здраве.bg

Научните спорове за вредата и ползата от алкохола не спират. Този път американски специалисти изказаха мнението, че употребата на едно питие концентриран алкохол дневно (до 50 мл!) е в състояние да укрепи костите и така да намали риска от счупвания.

Според резултатите на учените от Медицинския център “Монтефиоре” (Montefiore Medical Center) и Медицинския колеж “Алберт Айнщайн” в Ню Йорк всекидневно изпиваната доза алкохол намалява риска от счупване на бедрената кост (най-здравата в човешкото тяло) с поне 20%.

Едновременно с това обаче учените предупреждават, че надхвърлянето на тази доза има изцяло обратен ефект – увеличава риска с 40%.

Американските специалисти твърдят, че малките дози алкохол увеличават костната плътност, като блокират механизма на изтъняване на костите. По този начин, според ревматолозите, цитирани от АМИ-ТАСС, човек, който пие по чаша вино или 30-50 мл концентрат на ден е с по-малък риск от поява на остеопороза, артрит и други мускулно-скелетни заболявания.

Научното обяснение на този факт, смятат специалистите, е, че алкохолът повлиява благоприятно на циркулацията на естроген в тялото, а той има отношение към здравината на костите.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    aлтернативи    
 

more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.